Nakon obustave letova Wizz Air očekuje normalno poslovanje od jula

vNiskotarifni avioprijevoznik Wizz Air očekuje da će se vratiti normalnom poslovanju od jula nakon što je bio prinuđen obustaviti poslovanje u regionu bivše Jugoslavije (Skoplje, Beograd i Tuzla) jer su sva tri aerodroma zatvorena zbog koronavirusa.
Generalni direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi rekao je da će situacija u aprilu biti slična ovoj u martu što znači da bi se svakodnevno mogle mijenjati odluke o broju otkazanih letova, te je naglasio da bi se te usluge mogle normalizovati od jula.

“Wizz Air obavlja 20 posto manje letova od predviđenih, a od 121 aviona, deset je prizemljeno. Ni zaposleni nisu otpušteni, ali je neko osoblje poslano na dopust. Wizz Air bio je primoran obustaviti sve operacije u bivšoj Jugoslaviji zbog zatvaranja aerodroma na svoja tri glavna tržišta u regiji”, rekao je Varadi.

Varadi je također naglasio da trenutna epidemija koronavirusa neće izazvati ekonomsku krizu u ovoj kompaniji.

“Prema analizama rađenim unutar industrije avio-prevoza, Wizz Air je jedna od najjačih kompanija na svijetu u pogledu likvidnosti i solventnosti. Čak i da nemamo ni jedan jedini let, i dalje bismo mogli da se finansiramo oko tri godine. Mnogi naši konkurenti imaju novca za mjesec-dva likvidnosti, mnogi pokušavaju da dobiju zajmove i pregovaraju sa vladama kako bi dobili finansijsku pomoć. Pa čak i ako dobiju tu pomoć, njihovi planovi će morati drastično da se mijenjaju jer novac mora biti vraćen. Očekujemo da će slabiji avio-prevoznici nestati ili dodatno oslabiti, dok će jaki biti u značajno boljoj poziciji nakon krize”, zaključio je Varadi.

Klix.ba

Back to top button